Witness of two epochs. Memoirs
Свидетелка на две епохи
Language: Bulgarian
 
    The book presents the мemoirs of Nedyalka Tsankova-Lyudskanova, daughter of Alexander Lyudskanov (18541922)  a leader of the Progressive Liberal Party in Bulgaria and wife of Dragan Tsankov (18281911)  a Bulgarian politician and the first Liberal Party Prime Minister of the country.
 
Table of contents

М. Куманов. Предговор

Предисловие

Глава I.

Александър К. Людсканов. Детство. Учение в „Робърт колеж“ и в Медицинския факултет на Новоросийския университет. Болестта му в Цариград и Одеса. Освободителната война Назначението му при княз Черкаски. Отиването му на фронта и зачисляването при генерал М. Д. Скобелев. Ловча, Плевна, Шипка, Одрин, Сан Стефано. Рекогностировката на Цариград. Делегат на Татар-Пазарджишкия окръг.

Глава II.

Родословието на Драган Цанков. Образованието му. Начало на обществената деятелност в 1843 г. Обучение в Духовната академия в Киев. Деятелност в периода 18451956 г. Началото на борбата на Драган Цанков с Унията в Рим. Богатството на Радка поп Станчева от Сливен. При Драган Цанков в Цариград. Венчаването им. Раждането ми в Свищов. Кръщението ми от Букурещкия католически владика. Праобразът на бъдещите „предатели“ и „патриоти“ Др. Цанков моавин във Видин, член в Русенския апелативен съд, учител и адвокат. Моето образование. Републиканските ми убеждения. Н. Стойчев, Антон Франгя. Др. Цанков учител в Цариградския лицей, субсистент в Държавния съвет. Съветник в Българската екзархия, член и представител на Книжовното дружество. Моето възпитание у дома. Освобождението на България. Др. Цанков вицегубернатор в Свищов, председател на Комисията по настаняване на бежанци в Пловдив, депутат в Учредителното събрание от Русе, губернатор на Варна. Идеализмът на първите ни политически деятели.

Глава III.

Клетвата на Батенберг. Интимните намерения на първия български княз. Неговата кратка биография, характеристика и история. Българските либерали и консерватори. Характеристика на Бурмов, Начович, Греков, Стоилов. Първото българско консервативно министерство [правителство]. Драган Цанков български дипломатически агент в Цариград. Александър Людсканов негов втори секретар. Първо и Второ Обикновено народно събрание. Победата на либералите.

Глава IV.

Либералният кабинет на Драган Цанков. Александър Людсканов главен секретар на външното министерство. Взаимоотношенията на родителите ми с него. Петко Каравелов  нихилист. Дунавският въпрос. Антибългарската роля на Батенберг. Конфликтът му с Драган Цанков, оставката му. Интригите на консерваторите и Батенберг в Европа. Превратът от 27 април 1881 г.

Глава V.

Борбата на Драган Цанков с пълномощията. Апелът на Гладстон, Гамбета, граф Игнатиев, княз Горчаков. Отвореното писмо до руския представител Хитрово. „Не ти искам медът, не ти искам жилото“. Домашен арест и даване под съд на Драган Цанков. Второ Велико народно събрание в Свищов. Княз Батенберг  български „самодържец“.

Глава VI.

Младините на Драган Цанков. Тайният годеж. Бягството на годеницата му при него в Цариград. Сватбата. Животът на младоженците в Свищов. Моето раждане. Кръщаването ми. Букурещкият католически владика. Драган Цанков моавин в Ниш и Видин, член на съда и адвокат в Русчук. Животът ни в тия градове. Моето първоначално образование. Заминаването ни за Цариград. Баща ми съветник в Екзархията и учител в турския лицей.

Глава VII.

Моето заминаване за Виена. Настаняването ми у госпожица Хайцерат Шарлоте. Обиколката на Драган Цанков и Марко Балабанов в 1876 г. из Европа. Разговорите с Дизраели, Бисмарк и император Александър II. Думата на царя Освободител. Пророчеството на Достоевски. Моите претенденти: von Bodor, von Beza Walander. Запознаването ми във Виена с Александър Людсканов  бъдещият ми мъж. Изпращането му да следва в Париж. Второто ми свиждане с Ал. Людсканов. Нашата преписка.

Глава VIII.

Интернирането на Драган Цанков във Враца. Протестите на населението. Продължаване на борбата. Процесът против Драган Цанков за организиране на въстание против княза и правителството. Драган Цанков  луд. Опитът да го отровят. Одата на Стефан Стамболов „Мъченик“. Писмото на Марко Балабанов. Отиването с майка ми във Враца. Получаване на наследството. Разрешението на Драган Цанков да замине в странство под честна дума. Заминаването ни за Лондон. Интервюто на "Die Presse" с Драган Цанков във Виена

Глава IX.

Настаняването ми в Оксфордския университет. Запознаването ми с Гладстон, Форстен, лорд Марлеу, Щаад. Госпожа Киреева. Сътрудничеството ми във в-к "Pall Mall". Английското възпитание и образование. "Debating Club" в Оксфорд. Упътванията от Ал. Людсканов.

Глава X.

Завръщането на Драган Цанков в България. Недопускането му да слезе на българския бряг. Шайката на Григор Начович. Новото интерниране във Варна. Преговорите за помирение с Драган Цанков. Условията му  възстановяване на Търновската конституция. Интригите на консерваторите. Коалиционният кабинет на Драган Цанков. Мерките му за умирение на страната и въвеждане на правовия ред. Сръбските емигранти  Пашич и пр. Интригите на Каравелов. Ролята на госпожа Каравелова. Вестник „Свирка“. Свободните избори на Драган Цанков. Оставката на кабинета. Образуването от Драган Цанков на отделна фракция в Либералната партия.

Глава XI.

Кабинетът на Петко Каравелов  чапкънски режим. Побоищата в Народното събрание. Завръщането ми в България. Динето в двореца. Първият ми бал. Случките със Стоилов, Riedesel, Кояндерови. Ал. Людсканов ми прави предложение. Годежът. Инцидентът с Франгя и Динев. Болестта на майка ми, нейната смърт. Тържественото погребение на майка ми. Един паралел за погребението на майка ми, баща ми и мъжа ми. Моята сватба, младоженци. Каравелов дава мъжа ми под съд.

Глава XII.

Съединението. Сръбско-българската война. Вътрешното положение. Приготовленията за детронирането на Батенберг. Конфиденциите на Миларов. Участието на Каравелов. Срещите на баща ми с него – обяд у руския представител. 9 август. Привременно правителство. Ролята на Каравелов. Правителството на Каравелов и Радославов. Правдата. Регентството. Предложението на Стамболов, отказът на Драган Цанков.

Глава XIII.

Становището на Русия, Англия, Австрия, Турция. Заминаването на Драган Цанков в Цариград. „19 февруарий“. Мъжът ми арестуван. Събранието на софийските дами. Визитата на г-жа Каравелова. Запрещението на Драган Цанков да се върне в България. Заминаването ни за Цариград. Патилата на цанковистите в България.

Глава XIV.

Емигрантството. Съемигрантите Бобчев и Маджаров. Изборът на Фердинанд. Неговата кратка биография и характеристика. Поведението на българските емигранти. Българската делегация в Киев. Заминаването ми с децата за Виена. Животът ни в австрийската столица. Болестта на мъжа ми. Интернирането му от Австрия. Болестта на сина ми. Заминаванието ни за Петербург. Животът ни там. Българските емигранти – интригите на Ризов, ролята на владиката Кусевич. Фалшификациите и заплашванията на Д. Петков. Намерението ни да емигрираме в Америка.

Глава ХV.

Настроението в България към края на Стамболовия режим. Русофилските чувства на народа. Стремлението на Фердинанда и ролята на Стоилова. Заминаванието ни за Виена. Възванието на Драган Цанкова към българския народ. Интервюто с кореспондента на “Daily News”. Запрещението на българското правителство баща ми да се върне в отечеството си. Заминаванието му за Белград. Срещата с мъжа ми. Писмото му до Стоилова.

Именен показалец

Географски показалец

 

Details
Publisher East–West Publishing
Language Bulgarian
Pages 304
Illustrations b/w figures
Binding paperback
ISBN 978-619-01-0626-5
Creation date 2020
Size 16 х 24 cm

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:

Panel Tool

Reset