Politics and strategy in the Lower Danube from the 6th c. BC to the 2nd c. AD
Politică şi strategie la Dunărea de Jos în secolele VI a. Chr. 
 II p. Chr.
Author: 
Marin Valentin. Language: Romanian with a summary in English 

 

     Între producțiile de istorie militară veche din ultimii 25 de ani, evoluția globală a politicii și a strategiei în largul și importantul areal de la Dunărea de Jos rămânea până la un moment dat un deziderat destul de îndepărtat. Este exact ceea ce Dr. Valentin Marin, istoric militar bine-cunoscut și de largă apreciere, a împlinit prin lucrarea intitulată „Politică și strategie la Dunărea de Jos în secolele VI a. Chr.  II p. Chr.”.
     Aceasta reprezintă într-un anume sens o rara avis în peisajul lucrărilor de specialitate de istorie militară veche. De la început trebuie spus că, deși lucrarea se încadrează în categoria a ceea ce este cunoscut în istoriografie sub numele de „istorie militară”, autorul nu își concentrează demersul științific pe analiza și descrierea amănunțită a structurilor acestui domeniu (trupe, personal, armament), așa cum ne-am fi așteptat, ci navighează pe un teren al analizei politicii și strategiei militare în acțiune. Importanța subiectului devine deci și mai evidentă dacă alăturăm cele două noțiuni: politică și strategie. Altfel spus, așa cum am învățat încă de la marii noștri dascăli din Antichitate, strategia militară este un derivat direct și ireductibil al unei politici de stat, un instrument prin care se puneau și se pun și azi în practică, în acțiune, cu mijloace de forță, doctrinele politico-ideologice și chiar economice ale unui stat. […]
     Lucrarea Dr. Valentin Marin marchează o contribuție notabilă la cunoașterea politicilor strategice ale formațiunilor statale geto-dace și în ultima instanță a statului geto-dac sub conducerea lui Burebista și apoi Decebal în raport cu politica imperiilor emergente: persan, macedonean și roman. De aceea, volumul reușeste să aducă contribuții semnificative la unele teme mult dezbătute în istoriografia românească: trasee ale armatelor în marș, locuri de bătălii, calculul forțelor și mijloacelor angajate reprezintă un aport însemnat la istoriografia militară și în general la istoriografia românească.
Mihail Zahariade, „Cuvânt înainte”

 

Details
Publisher Editura Mega
Language Romanian with a summary in English
Pages 346
Illustrations b/w figures
Binding paperback
ISBN 978-606-543-687-9
Creation date 2015
Size 16 х 24 cm

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:





Panel Tool

Reset